‘İyi’den ‘Mükemmel’ Şirkete
İş dünyasının en çok satan ve tavsiye edilen kitaplarından biri olan eser, oldukça başarılı bir üslupla kaleme alınmış. Normal şartlar altında sıkıcı olması gereken araştırma ağırlıklı bir kitap olmasına rağmen iyi bir enerji alınabildiğini söyleyebilirim.
Jim Collins tam 21 kişilik araştırma ekibiyle uzun yıllar süren bir inceleme yapmış. ABD orjinli 1400’ün üzerinde şirketi incelenmiş. Standartlar belirlenmiş. Bu standartlara uyan firmalar ayıklanmış ve tam anlamıyla projeksiyon altına alınmış. Yaklaşık 6.000 makalenin okunup işlenmiş olması, 2.000 sayfa mülakat yazılması ve 384 milyon bitlik bilgisayar verisi* yapılan işin büyüklüğünü anlatmak açısından hem elle tutulur bir veri hem de işin ciddiyetini gösteriyor.
İyi'den Mükemmel Şirkete kitabını bitirdiğinizde şirketiniz için nasıl mükemmel olunabileceğine dair bir yol haritası edinmeyi beklerseniz, bu beklentinizin karşılanmasının pek mümkün olmayacağını belirtmekte fayda var. Daha çok mikro mesajlara odaklanarak kendinize uyarlamanız gerekiyor.
Kitaptan aldığım kritik notlar şöyle;
* Şirket satın almaları ve birleşmeler, iyiden mükemmele dönüşümü ateşleyen bir etken değil. Bir araya gelmiş iki vasat şirketten mükemmel bir şirket çıkmıyor.
* Bir şirket, bu nihai geçişini yapabilmek için öz değerlere ve para kazanmamın ötesinde bir amaca sahip olmalı ve bunların anahtarı, dinamik olan özünü koru / gelişmeyi teşvik et süreciyle birleştirmelidir.
* Gerçek şu ki yeni ekonomi, yeni bir şey değil. Elektriğin, telefonunu otomobilin radyonun veya transistorun icat edildiği günleri düşünün. Acaba o zamanlarda yaşayanlar, yeni ekonomiyi bizim bugün hissettiğimizden daha az mı hissediyorlardı? Yeni ekonomiye her geçişte liderler belli temel ilkelere sıkı sıkıya bağlı kalmışlardır.
* … Sonra karşılaştırma grubu şirketlerinin yöneticilerinde ötekilerin tersi bir kalıp dikkatimizi çekti: Birçok şey için kötü şansı suçluyorlar, sık sık içinde bulundukları olumsuz ortamdan yakınıyorlardı.
* Mükemmel insanlar olmaksızın mükemmel vizyonlar hayata geçmez.
* İyiden mükemmele dönüşüm sürecinde en önemli varlığınız insanlar değil; doğru insanlardır.
* Başarılı insanları yüreklendirmenin tek yolu başarısız insanların onların sırtına yüklememektedir.
* Yanlış insanların ortalıkta dolanmasına izin vermek, doğru insanlara yapılmış bir haksızlıktır.
* Bir şirketin büyümesi, şirketi büyütecek doğru insanları cezbetme yeteneğiyle sınırlıdır.
* Genellikle müşteriyi tamamen kaybedene kadar onu rahatsız eden şeyleri tam olarak bilemeyiz.
* İnsanları motive etmek için zaman ve enerji harcamak boşa harcamaktır sorulması gereken asıl soru insanları nasıl motive ederiz değildir. Eğer elinize doğru insanlar varsa onlar zaten motivasyon sahibidirler mesele onları demotive etmemektir insanları demotive etmenin birinci yolu ise acı gerçekleri göz ardı etmektir
* Kirpi konsepti, en iyi olma hedefi, en iyi olma stratejisi, en iyi olma planı en iyi olma niyeti değildir. En iyisi olabileceğiniz şeyi kavramaktır. Aradaki bu fark, hayati bir farktır.
* Mükemmel şirketler net sınırları olan tutarlı bir sistem yaratmışlar ve bu sistem içinde insanlara özgürlük ve sorumluluk vermişlerdir yönetilmesine gerek olmayan insanın iş almış ve onları değil sistemi yönetmişlerdir
* İnsanlar çeşitli bilgi ve becerilere öğrenebilirler ama şirketiniz için onların doğru insanlar olmasını sağlayan kişilik özellikleri sonradan edilebilir bir şey değildir.
Keyifli okumalar 🙂
Değerlendirme: 8/10
Satın alma linkleri
*Alıntı
No Comments