Kundera’dan okuduğum ilk eser. Diğer kitaplarını okuyanlar “ilk bu kitabı okusaydım yazarı okumaya devam etmezdim” diyor. Ancak kendi adıma o kadar da insafsız olmayacağım. Kitap; “Alain göbek deliği hakkında derin düşüncelere dalıyor” başlıklı bir bölümle başlıyor. İlk sayfalarda sıra dışı gözlemleriyle gerçekten ilgi çeken bir eser.
108 sayfalık kitapta karakter sayısı fazla. Her karakterin üzerinde yeterince durulabildiğini söylemek güç, ama karakterler kendi mesajlarını verebiliyor. Kitapta “kayıtsızlık” elbette içerisinde bir miktar mizah barındırıyor ve bu mizah zoraki bir çabayla Stalin fıkrasında uzun uzun karşımıza çıkıyor.
Yazarın bu kitabı diğer tecrübelilerin aksine diğer kitaplarını okumak konusunda beni güdüledi diyebilirim.
Bir hafta sonu birkaç saat boşluğunuz varsa mutlaka okuyun derim…
5 kısa alıntı:
Doğum günlerinden nefret etmeye başlayalı yıllar olmuştu. Yılların üzerine yapışan sayılar yüzündendi bu.
Hayır, yalan söylemiş olmaktan utanç duymuyordu. Onun kafasını kurcalayan, bu yalanın sebebini anlamaktaki yetersizliğiydi.
Oysa kayıtsızlık kadını özgür kılar. Tedbir almaktan kurtarır pratik zeka gerektirmez.
Narsist, kendini beğenmişle aynı değildir. Kendini beğenmiş biri başkalarını hor görür. Onları küçümser. Narsist ise başkalarına fazla değer biçer; çünkü her insanın gözünde kendi görüntüsünü görür ve o görüntüyü güzelleştirmek ister. Dolayısıyla bütün aynalarıyla kibarca ilgilenir.
Hayat, herkesin herkese karşı mücadelesidir.
Değerlendirme: 10/4.5
Faydalı Linkler:
- Milan Kundera ve Philip Roth hakkında “Kayıtsızlık Şenliği” üzerinden güzel bir yazı: http://t24.com.tr/k24/yazi/milankundera,154
- Ekşi sözlük linki: https://eksisozluk.com/kayitsizlik-senligi–4761579
- Kitap hakkında güzel bir yorum: http://www.cumhuriyet.com.tr/haber/kitap/269719/Milan_Kundera_dan_yeni_romani___Kayitsizlik_Senligi_.html
- Kitapyurdu.com satın alma linki: http://www.kitapyurdu.com/kitap/kayitsizlik-senligi/365176.html
No Comments