Sosyal medya uzmanı ilginç bir meslek. Bana sorarsanız mesleğin atası “bilgisayar bilen eleman”. Bilgisayar bilen eleman istendiğinde muhtemelen mühendis veya iyi bir akademik kariyeri olan personel talep edilmezdi. Çok iyi bilen birinin de beklentiyi aşabileceğinden kriterler fazla uzatılmazdı. Böylece meslek literatüründe tam bir yere oturtulamayan ama aranan bir profil oluşturulmuştu vakti zamanında. Tıpkı sosyal medya uzmanı gibi…
Sosyal medya uzmanı da tartışmaya açık. Kastedilen nedir?
Sosyal medya bilen kişi mi?
Sosyal medyayı iyi bilen kişi mi?
Yazılımcı mı? Grafiker mi? Yazar mı?
Konu burada karışıyor. Çünkü sosyal medya paylaşımsa, herkes paylaşım yapabiliyor. Bir mesaj geldiğinde cevaplayabiliyor. Kabaca bir lise öğrencisi Slideshare’dan 4 tane sosyal medya uzmanlığı sunumu izlese anlatılan araçların bir kaçını denese 2 günde belirli bir noktaya gelebilir.
İşin kötüsü, yapılan iş aynı olsa da sosyal medya uzmanının unvanını verilen maaş belirliyor. Mesela ilanda “stajyer” deniyorsa, asgari ücretin altında veya ücret almadan çalışacak kişiler arandığı zaten bellidir. Sosyal medya uzmanıysa ilan; uzman yardımcısı, yetkilisi gibi ara pozisyonlar olmadığı için direkt uzman olması gerekiyor.
Böylece beklentiler kendiliğinden yükseliyor.
Yani, evet.
Photoshop bilmeli.
Az çok web tasarım bilmeli.
HTML/CSS’ten belirli bir düzeyde anlamalı.
SEO konusunu iyi bilmeli.
Genelde karşılaştığımız tepki; grafiker mi, web tasarımcı mı, kodcu mu arıyorlar yoksa “sosyal medya uzmanı mı arıyorlar belli değil!” şeklinde oluyor.
Adı üzerinde “uzman olduğu” için hepsinden isteniyor.
Bunlar yoksa kendisine göre “sosyal medya uzmanı” ne demek adayın bunu çok çok iyi anlatması gerekiyor.
Akademik bilgiden, başarı öykülerine kadar her şey dolu doluysa teknik bilgi düşük kalabilir ancak bu profildeki insanlarda kendilerine “dijital pazarlama yöneticisi” diyor.
Kurumlar bir iş ilanını “sosyal medya uzmanı” olarak çıkıyorsa temel beklentisi hesaplarının veya müşteri hesaplarının güncellenmesi, CRM’inin belirli bir düzeyde yapılmasıdır. Bunu da yapabilmek ve varlığını kurum içerisinde hissettirebilmek için sosyal medya uzmanı teknik donanımını arttırmalı.
Sosyal medya uzmanı ararken kurumların abartılı ilanları oluyor. Bu itiraza hak veriyorum. Fakat makul ilanlarda da adaylar durumu abartıyor başvuru sürecinden birçok hata yapıyor.
Dikkatimi çeken bazı noktalar ve yapılması gerekenleri şöyle özetleyebilirim;
- Bir sosyal medya uzmanı fotoğrafsız CV ile asla başvuru yapamaz. Güzel; düzgün bir fotoğraf CV’de bulunmalı.
- Sosyal medya hesaplarının kısa adreslerini vermesi beklenir; başka pozisyonlarda olmayabilir ama konu sosyal medya ise beklenir.
- Aynı şirketin başka ilanlarına da başvurmayın. Örneğin; hem satışçı hem sosyal medya uzmanı olmak zor.
- Ön yazı olmalı. Sosyal medya uzmanından içerik üretmesi de bekleneceği için ön yazı da bazı edebiyat belirtileri güzel olabilir.
- Ek hobileri olmalı. Fotoğraf çekmek, resim yapmak, gezmek, kitap okumak. Doğrudan olmasa da mesleki yeteneği besleyen hobiler önemli.
- Uygun kursu bulan iki günde uzman olabiliyor. Size neden uzman demeliyiz? Bu çok net açıklanmalı.
- Aldığınız sertifikaların içerdiği dersleri ve sürelerini mutlaka yazın.
- Referanslarınız sosyal medya ile ilgili olsun. Telefonla arandığında; “iyi çocuktur, severim”den öte bir derinlik anlatılmalı.
- Kendi referansınız olun. Bunun için en etkili yol blog’tur. Bir sosyal medyacı mutlaka blog üzerinden erişilebilir olmalıdır. Burada başarı hikâyelerinizi ve vizyonunuzu rahatlıkla anlatabilirsiniz.
- Farklı olmak için ilginç CV formatları denemeyin. Sade ve gerekli bilgilerle donatılmış bir CV, bir sürü tasarım tekniği uygulanmış CV’den iyidir. Photoshop’ta CV yapacaksanız da mutlaka Word formatını da eklemeyi unutmayın.
- Linkedin’de çok aktif olun. İşe alımlarda sosyal medyanın yüzdelik payı yükselirken aslan payını emin olun ki Linkedin alıyor.
- İngilizceniz olmalı. Konuşamıyorum ama anlıyorum düzeyinde de olsa olmalı.
- Dijital veya geleneksel yayınlardan Dijital Medya ile ilgili gelişmeler çok iyi takip edilmeli. Baş döndürücü bir hızla değişen sektör de anında haberdarlık çok önemli. İşe alım mülakatında mutlaka bu yönünüzün altını çizin.
- Mülakatın sonunda her şey olumluyken uzaktan çalışmayı teklif etmeyin. Baştan durumunuzu bildirin. “E sizin ihtiyacınız hesap yönetimi değil mi? Yönetirim işte!”den öte bir planlama söz konusu olabilir.
- İş başvurusu yaptığınız kurumu mutlaka çalışın. Elinizde güçlü bir sosyal medya analizi olsun. Eksikleri vurgulamaktan çekinmeyin zaten o eksikleri gidermeye gidiyorsunuz.
- Son olarak bir sosyal medya uzmanı iş arıyorsa CV’si mutlaka bu işlerle ilgilenen veri tabanlarında bulunmalı
Bu yazı USMED Blog için yazılmıştır. www.usmed.org.tr
No Comments